Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Rooster


Geschreven door Ryara
4 november 2015 12:28
Categorie: Algemeen

Leestijd: ca. 1 min.
Aantal keer gelezen: 238 Aantal reacties: 6
Aantal leden : 0
 0
Dit werk heeft op de voorpagina in de spotlight gestaanDit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Starend naar de gloeiende blokken in de open haard komen er jeugdherinneringen boven.
 
Op een avond mocht ik met mijn ‘grote’ broer naar de kerstboom verbranding. Een stapel zó hoog, dat ik er met achterover gebogen hoofd naar moest kijken, om de top te kunnen zien. Het vuur werd aangestoken en ik werd een beetje bang. Een enorme hitte kwam op me af en mijn schraal geschaatste wangen gloeiden. Tegelijkertijd met een blauwe walm voer er een pittige geur in mijn neus.
 
Een knal uit een blok onderbreekt mijn mijmeringen en ik buig me wat voorover om een nieuw blok op het vuur te leggen.
 
Wat was het romantisch toen mijn ‘lief van toen’ een plaid over een paar kussens op de vloer uitspreidde. Ik wilde de mottige kelderlucht, die uit de zachte ondergrond opsteeg, niet ruiken. Het vuur dat hij zo liefdevol had aangestoken om mij te verwarmen, gaf een rode gloed en de zoete hars geur, die me deed denken aan het bos waar we ’s middags gewandeld hadden. We hadden alle tijd om ons aan het spel van de verliefde lichamen over te geven.
 
Het vuur vóór me laait nu hevig op en ik schuif mijn stoel wat naar achteren. Zou ik nog, net als vroeger, worstjes kunnen roosteren boven de vlammen?
 
De eerste keer dat ik een warm geroosterd worstje proefde, was ik verrast geweest door de heerlijke smaak die onder het wat verkoolde velletje vandaan kwam. Zoutige geuren als van de uitgebakken spek van mijn moeder, prikkelden mijn neus. Ik had mijn vingers verbrand, maar voelde geen pijn. Ik hoorde alleen het knisperen van het vuur en de onbegrijpelijke gesprekken van de grote jongens.
 
Als ik opkijk, zie ik alleen nog wat gloeiende houtskool op het rooster liggen.
 

© Ryara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van esperanza
Wat mooi en romantisch geschreven!....
Heel graag gelezen. Jij weet wel een warme sfeer te creëren. 
 

De herfst heeft ook veel mooie kanten.
Profiel foto van Stella Nomara
Nou, dit heb je met veel warmte onder woorden gebracht. Een hartverwarmend miniatuur.
Groeten en een fijne dag verder.

Het was er vandaag wel weer voor om eens bij de open haard te kruipen. 
Profiel foto van Marifleur
Een warm en sfeervol verhaal. Ik kon de geuren bijna ruiken. 

Lekker hé? 
Profiel foto van astra
Wat een mooi, dromerig verhaal, je voelt de ontspanning stijgen <img src='img/smileys/smile2.gif' alt='(smile)' Title='(smile)'>.
Knap hoe je heen en weer springt van heden naar steeds dichtbijer verleden.
Knap !

Dankjewel voor je warme reactie, ik geloof dat ik dit ooit voor een opdracht geschreven had, ik kon het bij gebrek aan tijd vandaag mooi gebruiken. ;) 
Profiel foto van Henny
Ja, de kerstboom verbranding. Aardappels poffen en dat een beroet velletje er af zien te plukken. Een snufje zout er op en dan van een  een totaal zwart beduimelde aardappel een hap nemen. Toen.vond vond ik dat heerlijk en spannend. Voelde me groot tussen mijn grote broers in. of we het nu nog zo lekker zouden vinden... Het was vooral de sfeer, rook, de vlammen  en het je groot voelen omdat je er bij mocht zijn, op het grote veld.

Natuurlijk was het vooral de sfeer, de 'grote' broer, het 'echte' vriendje. De herinneringen blijven, de tijd (en wijzelf) veranderen. Leuk dat je even langs mijn vuurtje liep. 
Profiel foto van Andre Moortgat
Haard knisperend
De warmte en het perspectief van toen

Jij tekent perfect wat we toen aanvoelden
verbondenheid, gelijkgestemd
en het spontane van onze jeugd

zeer warme benadering van jouw "toen"
Henny heeft het hierboven zo goed aangevuld<img src='img/smileys/hat.gif' alt='(hat)' Title='(hat)'>
proficiat met jouw spotlight
 

Dankjewel Andre, leuk dat je even bij mijn vuurtje kwam zitten.