Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Tweeduizend?


Geschreven door Ryara
5 september 2015 08:47
Categorie: Reisverhalen

vorig deel: Bescherming

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 342 Aantal reacties: 7
Aantal leden : 0
 0
Dit werk werd ingediend als schrijfprikkelDe Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Naar schatting leven er op IJsland niet zomaar één- of tweeduizend paarden, maar het zijn er maar liefst 80.000. TACHTIGDUIZEND! Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik dat in mijn reisgids las, want dat is nogal wat. Ik citeer uit mijn Dominicus reisgids:
 
De Vikingen namen zo’n duizend jaar geleden het huidige paardenras mee op hun tochten over de oceaan. Sindsdien zijn er geen paarden meer ingevoerd en is het ras dus loepzuiver gebleven. De IJslandse paarden zijn kleiner dan de meeste Europese paarden, maar ook vriendelijker en zeer sterk. De paarden hebben bovendien een heel speciale tred, de tölt, die zeer comfortabel is op oneffen lava terrein. Einde citaat.

 
Wij zagen tijdens onze reis vaak paarden. Je kunt in IJsland paarden huren voor een uur of voor een meerdaagse vakantie. De paarden hebben prachtige kleuren, die dus allemaal oorspronkelijk zijn. Bruin, wit, zwart. Vaak ook verschillende kleuren door elkaar zoals bij ons de rood- en zwartbonte koeien. De IJslanders zelf rijden ook vaak paard. Het is niet eens zo heel lang geleden dat er nog geen geasfalteerde wegen lagen en alles per paard werd gedaan. Ik las in mijn reisgids dat pas na de tweede wereldoorlog het paard verdrongen werd door de auto. Er zijn nog steeds veel wegen alleen met een jeep toegankelijk. 
 
In het bronnengebied Hvergerđi, waar ik het gisteren ook al over had, is midden in het dorp een gebied met hete bronnen. Omheind en van informatieve teksten voorzien. Tegen betaling kunnen we er een kijkje nemen. Na het solfatarenveld  eerder deze vakantie, is het een beetje simpel, maar vooruit, toch ook wel mooi. We hoeven er nu geen moeite voor te doen, misschien vinden we het daarom ook minder mooi?
 
Er is hier ook een tuinbouwschool, achter de school is een geothermisch gebied voor publiek opengesteld, dus ook daar wandelen we rond. Overal komt stoom uit de grond. We zien bij het park achter de school een groep ruiters die net op stap gaan voor een tocht. Prachtig gezicht is dat. De groene heuvels zijn bezaaid met gele bloemen. Er stromen warme beekjes waar de damp vanaf slaat, hier en daar een rookpluim van een springbron. Bedenk daarbij die prachtige paarden met hun berijders. De berijders hebben overigens allemaal een fluorescerend oranje hesje aan, dat zal wel veilig zijn, maar ik vind het niet zo mooi bij het totaalplaatje. Ik zie ook dat de meeste ruiters een vliegenwerende kap op hun hoofd hebben. Nee, er zijn geen mieren in IJsland, geen slangen, geen reptielen, maar wel hinderlijke vliegen, vooral natuurlijk als je te paard zit.
 
Daar gaan ze, de begeleidster zwaait een bruin, houten hek open en de groep verdwijnt in de groene heuvels. Op vakantie heb ik vaak het gevoel dat ik ooit had moeten leren paardrijden, ik vind dat zó’n prachtig gezicht en zó bij de natuur passen. Te paard de natuur intrekken, zo hoort het toch eigenlijk?
Tachtigduizend paarden heb ik niet gezien deze reis, maar wie weet heb ik er wél tweeduizend mogen bewonderen. 


 

 

© Ryara. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Ivo
mooi, dat wist ik niet van die paarden in IJsland, goed om te weten hoe een eiland een ras loepzuiver kan houden.

Ik was er echt van onder de indruk, het zijn erg mooie paarden. 
Profiel foto van Henny
Van die paarden wist ik wel. Weer een interessant stukje. Ik ben het met je eens dat die oranje pakken erg lelijk afsteken tegen de rest van de omgeving. Toch zal het er wel voor dienen dat je sneller opgespoord wordt bij eventuele valpartijen van het paard, of het paard op hol slaat. 

Ja, natuurlijk is het veiliger, maar ik vind het wel zonde. Nou ja, voor de foto is het wel fleurig. 
Profiel foto van Cornelis
Over die IJslandse paarden heb ik wel eerder gehoord/gelezen. Ook dat het taaie, sterke dieren zijn die goed bestand zijn tegen de IJslandse natuur.
Ik weet echter niet zo goed wat ik me moet voorstellen bij vliegenwerende hoofdkapjes. Op de foto zie ik ze wel, maar niet in close-up. Bedekken die ook het gezicht (met doorzichtig materiaal of een ingebouwde bril voor het zicht)? Lijkt het een beetje op de maskers van imkers? Gebruiken alleen ruiters die of meer IJslanders die in de buitenlucht aan het werk zijn. Hebben jullie ze zelf ook wel eens gedragen als er een teveel aan vliegen was?
Je ziet dat je mijn nieuwsgierigheid prikkelt, hoewel het prikkelwoord tweeduizend dat eigenlijk zou moeten doen. Maar ik heb daar op dit moment nog geen inspiratie voor gevonden.

Ik weet ook niet goed hoe je die dingen nou noemt, muskietennet? Ja, ook over het gezicht, gewoon dat dunnen gaas. Hahaha, ja ze worden ook wel door anderen gedragen en ja, ik heb ze zelf ook, nadat ik in Schotland verschrikkelijk te grazen was genomen door de midges. Uiteindelijk heb ik ze nooit gedragen en nu had ik ze niet eens bij me. 
Profiel foto van esperanza
Mooi de vriendschap van mens en paarden! Het is van al zo lang en toch in deze moderne tijd nog erg indrukwekkend...

Ja en het past zo goed bij de natuur daar. 
Profiel foto van astra
tja, die oranjekleur, toch zie ik ze nog liever bj die paarden dan op quads waarmee men denkt de natuur de baas te kunnen

Ik zou best wel eens op een quad willen zitten, maar inderdaad het zijn ondingen. 
Profiel foto van Chanell
Ik begrijp het toch goed dat je wel de foto hebt gemaakt, maar niet zelf op het paard heb gezeten? Mooi verhaal weer, met mooie plaatjes!

Goed begrepen hoor, ik maak overal foto's en/of films van, maar ik hoef niet alles zelf te doen. ;) 
Profiel foto van Stella Nomara
Zucht...Wat is Ijsland toch prachtig. Niet dat ik er al eens geweest ben, hoor. Maar door jouw bewonderenswaardige manier van beeldend schrijven, is het niet meer nodig dat ik er zelf heen ga. (bij wijze van spreken, dan)
Ik heb met heel veel plezier al jouw Ijslandse vakantie belevenissen gelezen en had het gevoel dat ik op jouw schouder zat en jullie avontuur ook meemaakte. Geweldig "verteld" met een groot gevoel voor details. 

Hé wat leuk dat je ook even meereisde. Heb je alleen dit deel gelezen of ook andere delen? Het is inderdaad een prachtig land en mocht je ooit in de gelegenheid zijn dan kan ik je die reis zeker aanbevelen. Dankjewel voor het lezen en je fijne reactie. 

De afgelopen week (of twee) heb ik ook je andere delen gelezen. Nogmaals, ik heb er bijzonder van genoten. En wie weet...misschien kan ik Ijsland ooit nog eens een keer in het "eggie" bewonderen. Fijne zondag verder.

Alles gelezen, nou, dan heb je onderhand de reis al gemaakt, nu de foto's en de films nog en je weet er alles van. ;)