Welkom op Web Tales

De meest innovatieve schrijverswebsite in de Nederlandse taal


Notencake


Geschreven door Beppie
31 oktober 2014 16:00
Categorie: Column

Leestijd: ca. 2 min.
Aantal keer gelezen: 463 Aantal reacties: 12
Aantal leden : 1
 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk


Notencake
 
Sinds ik op de zorgboerderij vrijwilligerswerk doe, ben ik weer enorm geïnspireerd geraakt. Niet alleen het schrijven, maar ook het bakken.
Ik help vaker mee met het bereiden van de maaltijden voor maar liefst vijftien personen. Terwijl ik naderhand helemaal afgepeigerd ben, draaien de kook-duizendpoten hun hand er niet voor om tussendoor ook nog een lekkere cake of taart te bakken en dat alles terwijl de zelfgemaakte appelmoes op een laag pitje staat te sudderen.
Tijdens de ochtendwandeling met de bezoekers hebben we het over lekkere dingen bakken en ik praat maar heel slim mee en doe net of ik er veel verstand van heb. Nu ben ik natuurlijk niet helemaal onervaren op bak-gebied, het is alleen alweer lang geleden.
Die middag kijk ik wat ik nog in huis heb en zie dat muffins zouden moeten lukken. Voor de zekerheid zoek ik naar de datums op de verpakkingen… bakpoeder, februari 2014… mwa, moet kunnen. Hoe zat het ook alweer; de boter laten smelten, maar dan gaat het mis. De boter kookt zowat nog als ik hem bij de eieren doe. Tegen beter weten in giet ik het beslag in de vormpjes en zet ze in de oven. Normaal is het beslag niet zo vloeibaar, maar dat stolt vast en zeker heel snel in de hete oven. Niet dus! In no-time loopt het uit de vormpjes, maak ik mopperend de oven schoon en kiep ik alles maar in de container.
 
Die avond kijk ik op de mail en rolt het recept van notencake binnen. Ik maak een lijstje van de ingrediënten en ga de volgende dag naar de winkel. Bloem, check. Bakpoeder, check. Vanillesuiker, heb ik niet nodig. Kaneel, check. Rozijnen heb ik nog in huis en de walnoten maak ik dadelijk wel ‘eventjes’ schoon. Gelukkig heb ik net een enthousiaste puber met vakantie die het wel leuk vindt om te helpen, want die noten schoonmaken blijkt nog een heel karwei. Dan stal ik alles uit op het aanrecht, zet de boter op klein vuur met in mijn achterhoofd dat ik hem dit keer niet aan de kook moet laten komen en verwarm de oven alvast voor. Eén voor één meng ik de ingrediënten, dat gaat lekker. Wat nu nog? Vanillesuiker… vanillesuiker? Dat hoefde er toch niet in? Geen nood, mijn buurvrouw heeft zulke dingen vast wel op voorraad, ik bel haar even. Niet thuis! Mijn andere buurvrouw. Ook niet thuis! De overbuurvrouw zag ik net wegrijden, dus die hoef ik niet te bellen. Hm, tja, dan zelf maar even halen. Oven uit, jas hoeft niet, geld pakken, op de fiets.
Uiteindelijk is het beslag klaar, in de cakevorm en in de oven. Shit, het moest in een springvorm! Nou ja, in een cakevorm zal toch ook kunnen? Over 50 minuten kom ik daar wel achter.
Als na een klein uurtje de kookwekker gaat, steek ik een breinaald in de cake in de veronderstelling dat die er helemaal droog uit zal komen. Zeiknat nog! Diepe zucht! Oven hoger en een kwartiertje langer dan maar. Op hoop van zegen!
Rook het net nog heerlijk, ineens vang ik een vleugje op van iets wat verbrand is. Het valt gelukkig nog mee, maar gaar of niet gaar, hij moet er nu wel uit. Mooi gerezen stort ik hem op een rooster, hij verheft zich even parmantig en zakt dan in. Nu begrijp ik ook waarom een springvorm beter was geweest, de notenvulling is natuurlijk veel te zwaar voor een hoge cake.
Warm gebak is altijd het lekkerst, ik verbrand mijn mond bijna en hij is nog een tikkeltje vochtig, maar smaakt overheerlijk!
 

 
 

© Beppie. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
Profiel foto van Danvoieanne
;) graag gelezen

Leuk dat je langskwam!
Profiel foto van willy
ook al is het dan een misbaksel, smaken doet het. Net als dit verhaal. Blij dat ik je hier weer zie.

Bedankt voor je compliment. Fijn om weer 'terug' te zijn, doe mijn best om weer regelmatig te komen lezen en reageren. Ik zie dat er veel nieuwe leden bij zijn gekomen, gezellig.
Profiel foto van esperanza
Wat een lekker verhaal. En dat bedoel ik letterlijk en figuurlijk. Proficiat met je mooie vrijwilligerswerk, Beppie. Ik heb jou hier gemist...

Inderdaad... mooi vrijwilligerswerk, het is heel leuk om te doen en het geeft veel voldoening. Ik heb jullie ook gemist, hoor, en wil weer wat regelmatiger komen lezen en reageren. Fijn weekend, Sila.
Profiel foto van Ivo
Nederland bakt .. en hoe, knap hoor, ik krijg al honger :)

Tja, daar konden ze me helaas niet gebruiken (cook) dus dan maar een verhaaltje erover schrijven. Leuk dat je even aanschoof.
Profiel foto van Ci s
Leuk verhaal Beppie. Jet water loopt er va in mijn mond

De cake is nog niet op, dus... Leuk dat je kwam lezen, bedankt voor je reactie.
Profiel foto van Faith
dju...op het moment dat jij op je fiets stapte om die vanillesuiker te gaan halen, wilde ik tegen je roepen: "Vergeet die boter niet van het gas te halen..." Ik zag heel je ellende voor me, want ik ken het maar al te goed...zó goed, dat ik me al jaren niet meer bezighoud met dat soort dingen! Niets voor mij. Werken op een zorgboerderij is leuk, als het niet in de keuken is. :) Faith (vlinderke)

De boter was al gesmolten en zat al in de mixer :) Och, af en toe wil ik nog wel eens een poging wagen, volgens mij lag het trouwens aan de oven. Lief dat je met me meeleefde.
Profiel foto van Stella Nomara
Je lijkt ikke wel. Ooit aan begonnen, totdat er een keukenramp was gebeurd, daarna nooit meer gedaan. Wel heb ik lekker moeten lachen om je gestuntel, sorry, omdat het net leek of ik mezelf bezig zag. Heerlijk verhaal, Beppie (ook weer terug?) Groet van mij.

Yep, ook weer terug van weggeweest. Jij ook zag ik. Moet je laatste verhaal nog opzoeken. Er zijn zoveel nieuwe leden ... krijg ik nooit bijgelezen. Fijn dat je je geamuseerd hebt met mijn verhaal, ik zou zeggen... laat ons ook eens meegenieten van jou gestuntel ;) Geen mooier vermaak dan leedvermaak :D

Ja, dat zou je wel willen hè? Dat gestuntel van mij, houd ik lekker voor me. Hoewel.....
Profiel foto van Mixmaus
Beppie bakt, Leuk verhaal meis! Het lijkt me wel wat, een bakverhalen programma nu heel holland uitgebakken is. leuk om te lezen en lekker om op te eten! mijn man zegt altijd (en hij is ervaringsdeskundige) de lekkerste cake is een ingezakte....

Kijk, met jouw man kan ik praten. Als schrijver is het toch belangrijk dat je je lezers al zijn zintuigen laat gebruiken ;)
Profiel foto van Chanell
Leuke column. Je hebt nu wel een excuus om de notencake heerlijk zelf op te eten :)

Elk nadeel hep sun voordeel, nietwaar? En vandaag heb ik brood gebakken... zonder problemen, goudbruin en luchtig. Wat vind je daarvan? Een beetje van mezelf en een beetje van Koopmans, dat dan weer wel, maar toch :)

Leuk om te doen, en smakelijk :) Appeltaartbakblik is mijn specialiteit ;)
Profiel foto van Inte Feelders
Leuk verhaal Beppie, het smaakt naar meer! Fijn je weer te zien hier!

Sorry, helemaal op! Fijn om er weer te zijn.
Profiel foto van Ryara
Heerlijk verhaal, heerlijke taart. Als het voor je eigen gezin is maakt het niet zo veel uit of hij mooi uit de vorm komt, ze lusten hem toch wel hoor. Ik ben ook niet zo'n held in bakken. Ik doe het bijna nooit, omdat we maar samen zijn en wat moet ik met die taarten, maar een enkele keer ga ik me wel eens uitsloven, mooi wordt het meestal niet, maar wel lekker. Leuk verhaal, vlot opgeschreven.

Toen ik hem eenmaal in plakjes had gesneden, zag je niet meer dat hij zo was ingezakt gelukkig. En de smaak maakte het helemaal goed. Als wij maar met zijn tweetjes zijn, eet ik de cake gewoon helemaal alleen op ;).

Wij moeten bieden op de caloriën letten, dus dan maar lieve niet bakken, dan is er ook geen verleiding. ;)

bieden = beiden...
Profiel foto van Wiljan1
Uit de meeste misbaksels zijn nieuwe gerechten ontstaan die dan de nieuwste kook en bak boeken sieren die op hun beurt de rekken (cook) op de boekenbeurs vullen Smakelijke groeten; Willy

Daar zeg je zowat, Willy, is het toch ergens goed voor al die bak-miskleunen. Leuk dat je langskwam, dankjewel.