Het plezier in de sport (2 van 2)


Geschreven door Breinpijn
30 april 2016 22:21
Categorie: Gelegenheid

vorig deel: Het plezier in de sport (1 van 2)

Leestijd: ca. 3 min.
Aantal keer gelezen: 9 Aantal reacties: 0
Aantal leden : 0
De Auteur wil graag inhoudelijk en technisch commentaar op zijn werk
Dan was er 23 april. Rond tien over zes ’s avonds was ik ter plekke in een geheel andere arena. Het parket van de dansvloer was ditmaal het strijdtoneel van het afdansfestijn van mijn dansschool. Elk niveau, van Brons tot Topklasse zou acte de préséance geven; het zou dus een lange avond worden. Tegelijkertijd werd er gestreden om het clubkampioenschap in die diverse klassen. Eigenlijk gaat het mij daar helemaal niet om want dansen is gewoon ‘plezier voor twee’ (hée, die slogan heb ik eerder gehoord).
   Een aantal jaren geleden veroorzaakte een hardnekkige blessure een dipje in mijn sportdromen (wel, dromen, duh). De squashcarrière kon waarschijnlijk aan de wilgen worden gehangen en ik zocht wat anders om toch te kunnen blijven sporten. Dansen was altijd een grote passie en ik besloot de draad weer op te pakken waar ik hem vele jaren geleden had neergelegd. Een danspartner werd voor mij gezocht en dat voegde wonderbaarlijk goed. Zo kon het gebeuren dat Sandra en ik die zaterdagavond fris en fruitig onze danspasjes aan het grote publiek konden tonen.
   Na omkleden in de bovenzaal, het bevestigen van het nummertje op mijn giletje, flink oefenen op het gladde parket en het onderdrukken van de welbekende zenuwen, was het tijd voor onze eerste serie Ballroom. Wij dansten in de klasse Goud en dat betekende dat wij vier dansen moesten kunnen laten zien. Vooraf had ik eigenlijk weinig angst voor dit gedeelte; de pasjes zaten sterk verankerd in onze breinen en onze voeten, eh… dansschoenen. Jeroen en Tanja waren onze opponenten hoewel opponenten een groot woord is. Onze medecursisten waren inmiddels goede vrienden geworden gedurende de jaren dat we samen dansten.
   Er werd afgetrapt met een Engelse Wals. Onder het toeziend oog van de jury zweefden wij soepel over de dansvloer en oogsten applaus aan het einde. Hierna stapten wij staccato in het rond tijdens de uiterst stijlvolle Tango. Hier en daar een subtiele hoofdbeweging, een omhoog gerichte danshouding en een blije blik op de kaken; dat typeert deze dans. Daarna toverden we een snelle, maar strakke Quickstep uit de lakschoenen om te eindigen met een ‘slepende’ Slow-Foxtrot. Een moeilijke dans qua telling en ritme. Dat er nog restjes zenuwen waren blijven hangen, bleek uit het feit dat ik bij ongeluk twee figuren door elkaar danste. Niet getreurd, Sandra ging feilloos mee in mijn bewegingen en zo oogde het geheel toch naar behoren.
   De spreekwoordelijke druk was van de ketel en we konden een tijdje recuperen. Het giletje werd uitgegooid, het vlinderdasje afgestrikt en een litertje deo onder de oksels gespoten. Een paar drankjes waren op hun plaats waarna het op een gegeven moment toch weer tijd werd om wat te gaan oefenen. Onze Latinfiguren baarden ons nog wat zorgen hier en daar. Wat een wonder toen bleek dat tijdens het oefenen de figuren naadloos achter elkaar werden gezet. Nee, geen zorgen meer en genieten was derhalve het devies toen wij weer naar de benedenzaal zakten.
   Goed, Latin dus. Deze discipline vereist een totaal andere houding en soepele heupen zijn een must. De oude Breinpijn moest hiervoor diep in zijn arsenaal trucjes graven. Zoals ik al in het squashstukje schreef is hij eigenlijk vrij inert, maar op de dansvloer kon hij nog best uit de voeten.
   We vingen aan met een zwoele Rumba. Ook dit is een zweverige dans waarbij er soepel bewogen dient te worden. Stijl is alles en dus moest de hele kast leeg. Het zalige ritme gaf ons echter vleugels en we regen de figuren ononderbroken aan elkaar. Dan: Chachacha tijd. Deze dans wordt gekenmerkt door een opzwepend karakter en voelt heel fijn aan mits er strakke muziek wordt gespeeld. Daardoor kun je het ritme en de telling goed volgen en aanvoelen. Wel, dat deden wij op zeer behoorlijke wijze waardoor het plezier er afstraalde. Wat kleine foutjes kenmerkten onze uitvoering wel; we waren genoodzaakt tweemaal opnieuw te beginnen. Maar we hadden wel lol.
   Snel, sneller, snelst; dat is de Jive. Deze dans ging ons echt goed af; slechts eenmaal opnieuw. De watervlugge pasjes werden echter met finesse uitgevoerd en ik probeerde de stugge Breinpijn soepel te laten lijken. Met succes. Tijd voor de Paso Doble. Deze Spaanse stierenvechtersdans wordt altijd op dezelfde muziek afgewerkt en vergt een ietwat houterige, zeer rechtopstaande houding met veel gestamp op de vloer en armpjes in de lucht. En je dient inwendig te blijven tellen anders zit je in de penarie. Wat kan ik zeggen; het geheel was goed genoeg, laten we dat er maar van maken. Het is niet mijn persoonlijke favoriet. Einddans, de Samba. Heupwiegend legden we het parcours met zwaaien en uithalende armen en vingers af. Hoe het er van buitenaf uitzag, moet u maar aan het publiek vragen, maar voor ons ‘voelde’ de chemie goed. Vijf dansen afgestreept en toen konden we echt op onze lauweren rusten. Ik maakte een biertje soldaat en ademloos genoten we nog van het spektakel op de dansvloer. Vooral de paren in de Topklasseafdeling deden ons enthousiast en vol bewondering meeleven. Welk een klasse!
   De prijsuitreiking was daar. Zouden wij de titel van vorig jaar prolongeren of waren Jeroen en Tanja ons nu voorgebleven. Victorie! Daar was ie dan: de beker in de categorie Goud. Toch een herhaling. Maar man, wat voelt dat goed! 52 jaar en dan nog prijzen winnen. Het geeft je een enorme geestelijke boost. Nodeloos te zeggen dat ik Sandra even plat heb geknuffeld en gezoend en de beker vol trots naar huis nam waar hij nu een ereplaatsje naast de andere trofeeën heeft gekregen. Dat ik dit nog mag meemaken!

 
DSC03471

© Breinpijn. Dit werk blijft te allen tijde eigendom van de auteur. Zonder zijn/haar toestemming mag dit werk niet gebruikt worden voor andere doeleinden dan lezen.
Nota:
vorig werk van deze gebruiker
previeous
vorig werk in de lijst
vorig Verhaal
volgende werk van deze gebruiker
volgende
volgend werk in de lijst
volgende
volgend Verhaal
volgende